Het RE-FOCUS Coaching Programma voor Ambitieuze Mannen in Actie (deel 4 van 4)

Nieuw Inzicht Vraagt om Nieuw Gedrag!

We zijn het coachingstraject begonnen bij de vraag: Wie ben je? Wat is jouw profiel? Hoe ben jij ontworpen? (zie post 1 van 4).

Daarna stonden we stil bij: Hoe ben jij gevormd? Wat is jou onthouden? Hoe heb je hiermee leren omgaan? (zie post 2 van 4).

Vervolgens keken we vooruit naar Bart zijn ambitie en wat hij concreet wil veranderen (zie post 3 van 4).

 

Deze laatste post over Bart zijn coachingtraject gaat over: Veranderen? Hoe dan?

 

Bij het coachen van gedragsverandering maken wij gebruik van DE LADDER van Ben Tiggelaar.

 

DE LADDER bestaat uit 3 stappen (sporten)

  1. DOEL – Wat je nastreeft.
  2. GEDRAG – Wat het doel dichter bij brengt.
  3. SUPPORT – Wat helpt om het nieuwe gedrag uit te voeren.

 

De aanleiding 

Bart realiseert zich dat zijn nieuwe inzicht een heel andere houding van hem vraagt, vooral op zijn werk. Tot nu toe heeft hij hard gewerkt om waardering te krijgen van zijn management, maar dit ging ten koste van zijn eigen welzijn.

Bart heeft een sterk talent om visiegericht plannen te maken en te verwezenlijken, maar tot nu toe deelde hij zijn visie nauwelijks en deed hij vooral wat er van hem werd gevraagd. Het werken aan doelen waarvan hij het nut niet inziet, knaagt al lange tijd aan hem.

Zijn grote hart voor de ontwikkeling van zijn team kreeg ook weinig ruimte, vooral omdat het management een sterke focus op efficiëntie legt en waarschijnlijk niet openstaat voor investeringen in teamontwikkeling. Bart heeft steeds ‘blind’ gevolgd, zoals hij zijn vader altijd volgde. Vanaf nu wil hij dat niet meer!

Bart WEET nu dat zijn profiel hem in staat stelt om planmatig, betrokken en visiegericht te werken. Hij VOELT zich echter nog steeds onbekwaam. Om zijn denken en voelen in lijn te brengen met zijn nieuwe inzicht, kiest hij voor een nieuw coaching traject. Maar hij besluit om wel alvast aan de slag te gaan. Alles begint bij een eerste stap!

 

Wat wil hij wel? De Eerste Stap!

 

Sport 1: HET DOEL 

Bart wil zich minder laten leiden door het management en de omstandigheden. Hij wil zijn eigen inzichten serieuzer nemen en meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn team. Hij beseft dat het uitwerken, uitspreken en delen van zijn visie belangrijk zijn. Dat betekent wel dat hij uit zijn schulp moet kruipen, wat nog best onveilig voelt. Bart wil leren hoe hij dit het beste kan doen.

Na verschillende opties te hebben verkend, komen we tot zijn DOEL:

“Ik wil leren hoe ik mijn leidende positie beter kan innemen op basis van mijn eigen visie.”Met dit ontwikkeldoel kan hij niet falen. Ieder stapje is winst. Er is ruimte om dingen uit te proberen en te ontdekken wat goed werkt en wat bij hem past. Dit doel sluit ook aan bij zijn overtuiging dat hij geroepen is om zijn talenten zo goed mogelijk in te zetten.

 

Sport 2: HET GEDRAG

Welk gedrag gaat Bart helpen om zijn ontwikkeldoel te bereiken?

Het is belangrijk om gedrag te kiezen dat je echt WILT en KUNT. Ben Tiggelaar geeft als belangrijke tip in zijn boek over de LADDER aan om gedrag te kiezen dat LEUK is. We hebben hier flink over gebrainstormd en zijn gezamenlijk de uitdaging aangegaan om geen eindeloze lijst te fabriceren, maar een eerste simpele vorm van nieuw gedrag te formuleren.

Resultaat van de sessie over GEDRAG:

“Ik wil wekelijks iets opschrijven over mijn visie voor de onderneming en voor mijn team en dat kenbaar maken aan iemand in de organisatie.”

Dit gedrag voldoet aan de voorwaarden: het is concreet, helder en simpel. Bart vindt het ook leuk om tijd te besteden aan zijn eigen ideeën, wat hij ‘veilig’ alleen kan doen. Het delen van zijn visie met iemand anders op het werk is spannend, maar dit helpt hem om zichtbaarder te worden. Bovendien ontvangt hij waardevolle feedback die hem dichter bij zijn leerdoel brengt.

 

Sport 3: DE SUPPORT

Wat gaat Bart helpen om zijn nieuwe gedrag vol te houden?

Er zijn enkele belangrijke zaken waarmee Bart rekening moet houden bij het kiezen van de juiste support:

– De directe omgeving is van grote invloed op gedrag, dus het is cruciaal om hiermee rekening te houden.

– We ervaren allemaal moeilijke momenten waardoor we onze goede voornemens kunnen vergeten. Het is daarom verstandig om een moment-van-de-waarheid uit te werken.

– Het is ook erg nuttig om het eigen gedrag te monitoren.

 

Op basis van deze adviezen zijn we gekomen tot de volgende SUPPORT:

 

  1. Vroeg beginnen: Bart vindt het fijn om elke maandag vroeg te starten, voordat de drukte losbarst. Hij blokkeert zijn agenda elke maandag van 07:00 tot 08:00 uur. Dit geeft hem de ruimte om zijn ideeën op te schrijven zonder gestoord te worden. ⏰

 

  1. Template uitbreiden: Voor de wekelijkse teammeeting en de maandelijkse meeting met het management, breidt hij zijn template uit met “mijn visie op…”.

 

  1. Evaluatie met een vriend: Bart is bevriend met een van de stafleden en besluit hem in vertrouwen te nemen. Deze persoon is niet direct betrokken, maar vaak aanwezig, waardoor hij Bart’s nieuwe gedrag kan observeren. Bart zal wekelijks kort zijn gedrag evalueren met deze vriend.

 

En nu aan de gang!

Er staat nu niets meer in de weg voor Bart om met zijn nieuwe gedrag aan de slag te gaan! Periodiek zal hij evalueren of zijn supportmechanismen hebben geholpen om het gewenste gedrag te vertonen. Zo niet, dan past hij de support aan. Ook zal hij zien of het nieuwe gedrag hem dichter bij zijn doel brengt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan hij zijn gewenste gedrag bijstellen.

Op deze manier zal Bart oefenen met het zichtbaar maken van zichzelf en ontdekken hoe gedragsverandering het beste werkt voor hem.

Heb jij ook behoefte aan verandering?

Neem contact met me op via info@zipon.nl en laten we samen jouw weg naar succes ontdekken!