Ik heb toch ook recht om gelukkig te zijn?
Wat doe je, als je partner ongelukkig is? Er geen hoop meer lijkt te zijn voor jullie relatie?
Je hoort het je partner zeggen;
“Ik heb toch ook recht om gelukkig te zijn?”
Wat heb ik dit antwoord vaak gehoord. Als antwoord op mijn vraag “waarom wil je scheiden?”. Op een wat scherpe toon, aanvoelend als zelfbescherming. Moe om iedere keer weer zichzelf te moeten verantwoorden. Niemand lijkt te begrijpen hoe hard ze heeft gevochten. Zoveel jaren. Hoe eenzaam ze zich voelt. Niet zonder, maar in haar relatie. En de omgeving heeft haar niet kunnen helpen. Nu ze heeft aangegeven te willen scheiden is er wel ‘aandacht’. In de vorm van afkeuring. Niemand lijkt echt geïnteresseerd in haar. Scheiden kost erg veel, in velerlei opzicht.
Zelf heb ik ook een zware huwelijkscrisis meegemaakt. Die heeft niet geleidt tot een wettelijke echtscheiding, wel tot een einde aan ons huwelijk. Van onze unieke vertrouwensrelatie was niets meer over. Mijn echtgenote Rianne, intens moe van het jarenlang knokken om ‘gelukkig’ te zijn, belandde in een depressie en het besef dat ze met mij nooit meer gelukkig kon zijn. Helaas vond ze op den duur troost bij een vriend van ons. Hij gaf haar het gevoel van verliefdheid en geluk weer terug. Daarmee was ons huwelijk daadwerkelijk verbroken. Gelukkig was dit niet het einde voor ons. Rianne heeft daar een indringend boek over geschreven (zie www.onwijstrouw.nl voor het hele verhaal).
Uit de tabel van het CBS (2021 t/m augustus) blijkt dat het totaal aantal geregistreerde huwelijken en partnerschappen hard daalt, maar dat er wel 54.000 nieuwe stellen de stap hebben aangedurfd. Wat zou het mooi zijn als zij steun krijgen in het samen gelukkig zijn en blijven. Ik kan ieder stel aanraden om eens te checken of de marriage course iets voor jullie is. In zeven avonden worden zeven onderwerpen beleefd die hierbij enorm kunnen helpen. (zie https://marriagecourse.nl). Hiermee kun je veel problemen voorkomen en belangrijker nog, je kunt samen meer geluk ervaren dan ooit tevoren.
Mannen, wat kun je doen als het te laat is voor zo’n marriage course?
Het moeizaam gaat, er bijna geen ‘samen’ meer is? Je aan je partner merkt dat geluk enorm gemist wordt?
Misschien hebben jullie ook de vernietigende kracht van overspel ervaren. Zijn er door andere heftige gebeurtenissen grote afstand en onbegrip binnen geslopen. Financiële zorgen, verschillen in rouwverwerking of ‘gewoon’ geleidelijk uit elkaar gegroeid. Er is te veel gebeurd. Iedere poging om elkaar te vinden lijkt te stranden in onbegrip en verwijdering. Het lukt niet meer om samen een huwelijkscursus of therapie te volgen.
Ik ben daar geweest. Ik ken de eenzaamheid, hopeloosheid en de pijn.
Toch hoeft zo’n crisis niet het laatste woord te hebben. Kun jij je er, ondanks jouw gezond verstand, niet bij neerleggen? Dan is er hoop. Dat vraagt wel moed. Moed om jezelf te onderzoeken, om de tekorten van de ander los te laten. Er is geen garantie op herstel van je relatie, het zal jou wel veel sterker maken. Ik heb ervaren dat herstel mogelijk is terwijl niemand er meer in gelooft. De kracht van echte Liefde is zo onvoorstelbaar groot.
Graag helpen wij je daarbij. Graag coachen wij jou door deze crisis heen.
Geluk geven is geluk beleven.
Wij geloven in het huwelijk. Wij blijven geloven in het huwelijk. Een monogaam gelukkig leven met je partner.
(In verband met de leesbaarheid; ‘hij’ en ‘zij’ zijn inwisselbaar in deze blog)